sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Chişinău: Refugiaţii transnistreni au dat busna în primărie

Moldovenii cu cetăţenie romănă, depun jurământul

Disputa dintre guvern şi capitală ia amploare

Chişinăul toamna, capitala frunzelor

ANALIŞTII RUŞI: REPUBLICA MOLDOVA VA FI ÎMPĂRŢITĂ ÎNTRE UCRAINA ŞI ROMÂNIA

Potrivit unui studiu întocmit de analiştii ruşi, Republica Moldova este un stat în curs de dispariţie, fără nicio şansă de a deveni independent. În plus, peste 10 ani va fi împărţită între Ucraina şi România. În aceeaşi analiză dată publicităţii de cotidianul Flux, analiştii nu exclud izbucnirea unui nou război în Transnistria, determinat de exinderea NATO spre Est. Mai mult, relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite riscă să se acutizeze dacă Ucraina, Georgia şi Republica Moldova vor adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Antena 3

http://antena3.ro/Analistii-rusi-Republica-Moldova-va-fi-impartita-intre-Ucraina-si-Romania_ext_41100_ext.html

15 ani de când a trecut în nefiinţă cuplul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, cei doi cântăreţi, care au militat pentru unirea Basarabiei cu România, şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier. Maşina cu care se deplasau de la Bucureşti spre Chişinău a intrat într-un copac, la 49 de kilometri de capitala României, în dreptul localitatii Coşereni. În acel moment, moartea soţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici a fost percepută ca o tragedie naţională. Autoritatile române de atunci au catalogat totul ca un nefericit accident. Au existat însă şi indicii care duceau către ipoteza unei crime premeditate.


În noaptea în care cei doi au murit "Europa Libera" a difuzat o stire potrivit careia accidentul s-a produs în urma apariţiei pe sosea a unei masini blindate. Tot în acea perioada canalele media au relatat faptul ca la sosirea ambulantei Doina înca traia. Personalul medical refuzând sa o duca la spital, a ridicat doar trupul fara viata al lui Ion. Ciudat a fost si faptul ca soferul masinii si ocupantul scaunului din dreapta acestuia au scapat fara nici o zgîrietura, în timp ce Ion şi Doina, aflati pe bancheta din spate, au fost striviti între greutatea masinii si copacii de pe marginea drumului.


Atfel, accidentul în care şi-au pierdut viaţa cei doi interpreţi i-a făcut pe mulţi să-şi pună mari semne de întrebare - "Crima premeditata sau accident în cazul sotilor Ion şi Doina Aldea Teodorovici?". Cert este că nici pâna astăzi soferul masinii nu a fost condamnat pentru accident, iar celalalt pasager a disparut fara urma. “Personal, n-am fost solicitat pentru nici o ancheta si acest lucru ma mira. Îmi este foarte greu sa spun daca a fost crima sau accident. În ultima vreme, Ion şi Doina îmi povesteau ca, au fost nopti, în care erau amenintati prin telefon cu moartea. Mi-au aratat si niste scrisori cu un continut amenintator. Sînt lucruri care ma fac sa cred ca accidentul a fost unul gândit din timp, dar nu pot afirma. Mai stiu ca cel care era lînga sofer în noaptea de pomina a disparut", declara în 2004 pentru “Ziarul de Gardă” poetul Grigore Vieru, unul dintre cei mai buni prieteni ai familiei Aldea Teodorovici.


Ion Ungureanu, ministrul Culturii de atunci, în acelaşi articol a “Ziarului de Gardă” a declarat: "Îmi amintesc ca veneam din România în ziua în care s-a produs accidentul. Eram împreuna cu Mihai Cimpoi. Am oprit masina si nu ne puteam veni în fire. Imediat, mi-am amintit cum m-am despartit de ei. Venisera sa-mi solicite sprijinul la realizarea unui videoclip. N-am demarat nici o ancheta. Ne-am limitat la versiunea oficiala a partii române - că moartea a survenit în urma unui accident rutier. Era perioada de ascensiune a renasterii nationale, nici nu banuiam ca puteau fi puse la cale atacuri atât de tragice. Abia mai târziu am înteles ca lucrurile nu stau chiar asa, dupa cum ne sânt prezentate. Mai târziu mi-a parut ciudat si faptul ca soferul a ramas în viata. Nu ma pot însa pronunta vis-a-vis de faptul daca a fost crima sau accident. Pot sa va spun ca sculptorul Mihai Prepelita a declarat odata ca are dovezi sigure ca a existat o comanda de lichidare a Doinei si a lui Ion".


În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi a fost un accident intentionat, provocat de structurile Securitatii de la Chisinau, la comanda unor forte politice de atunci.


"Mi-au adus doi copii în sicrie. Nu stiu ce s-a întîmplat. Îmi pare rau ca nu am retinut numele celor care, la cimitir, mi-au spus ca în acea noapte, la ora 2:00, dupa ce s-a produs accidentul, “Europa Libera” a difuzat o stire ca, din cauza unei masini blindate fara lumina, într-un accident au decedat copiii mei. Ancheta desfasurata de autoritatile de la Bucuresti a fost una superficiala. Judecatorul care examina dosarul ne-a întrebat ce vrem noi de la cel vinovat. I-am raspuns ca vrem sa fie pedepsit dupa cum prevede legea. Ne-a raspuns ca va face asa cum crede el de cuviinta. La proces n-a fost prezent nici un reprezentant al presei. Chiar daca ar fi reluata ancheta, nu cred ca vor fi rezultate. Cînd am declarat, într-un cerc restrîns, ca voi depune o cerere pentru ca dosarul sa fie reactivat, seara am si fost telefonata de o persoana necunoscuta si amenintata. “Sa nu uiti ca ai copil”, mi-a spus vocea, si eu, cum am ramas numai cu Cristi, am renuntat... Din România am primit o caseta de la un avocat, care spunea ca este gata sa preia dosarul gratis. Ulterior, caseta a disparut”, mărturisea Eugenia Marin, mama Doinei, pentru “Ziarul de Gardă”.


Contactat de UNIMEDIA, Cristi Teodorovici, fiul Doinei şi al lui Ion, a declarat că în urma acelui telefon bunică-sa, Eugenia Marin, a renunţat să mai facă unele anchete, verificări. “În acest week-end am organizat parastasuri, în memoria părinţilor mei, şi aici la Chişinău şi la Bucureşti. Mâine de asemnea îi aşteptăm pe toţi cei ce vor să vină la mormântul din cimitirul Armenesc. Ştiu că un grup de tineri intenţionează să facă şi un marş prin centrul oraşului, în amintirea lor. Autorităţile de la Chişinău nu fac prea mare tam-tam pe acest subiect”, a mai adăugat Cristi.


Ion şi Doina Aldea-Teodorovici şi-au dedicat viaţa şi activitatea lor unui ideal înălţător: păstrarea spiritualităţii româneşti. Pentru prima oară cei doi au cântat împreună la o seară de creaţie a poetului Grigore Vieru.


Ion a scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Împreună cu soţia sa, a militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţi din România, decembrie 1989, au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Soţii Ion şi Doina Aldea-Teodorovici sunt cei care după revoluţia din decembrie 1989 au cântat primii despre limba română.


În 1991, au cântat la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: "Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să vă aduc salutul libertăţii noastre". În mai 1992, împreună cu poeţii Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, au cântat în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.


În fiecare an, de ziua Doinei, la Chişinău se desfăşoară Festivalul-concurs "Două inimi gemene" in-memoriam Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Festivalul durează trei zile, dintre care două sunt pentru concurs, iar în cea de a treia, are loc concertul de Gală al Laureaţilor, fixat pentru 15 noiembrie, ziua de naştere a Doinei.


"Furaţi de toamnă" este titlul unui articol publicat de cotidianul românesc Jurnalul Naţional. "Când îi ascultai cântând te treceau fiorii. Iar când vorbeau cu patos despre România şi regăsirea fraţilor de pe ambele maluri ale Prutului, în acei ani de confuzie (anii ’90 – n.r.), parcă nu-ţi venea a crede. Era greu de înţeles de unde găseau forţa şi curajul de a spune lucrurilor pe nume", scrie Jurnalul Naţional.


http://unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=2657

luni, 29 octombrie 2007

Fronturile provocarilor anti-Romania

Provocarile la adresa Romaniei vin pe banda rulanta dinspre Est, ca si dinspre Vest. Iar telefoanele sunt sau par gripate, si pe firul rosu, si pe firul albastru.

Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca - actuala regiune transnistreana - a fost infiintata de Stalin in 1924 ca un atentat direct la Romania Mare. Agentul NKVD insarcinat cu fondarea republicii era un etnic rus, Grigorii Ivanovici Borisov, expulzat din Basarabia romana pentru agitatie bolsevica. Pe 8 octombrie, la Harcov, in Ucraina sovietica, Borisov incheia proclamatia cu un "Traiasca Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca, leaganul Romaniei Sovietice". Dupa douazeci de ani, visul lui Stalin s-a implinit.

Astazi, nici nu s-a incruntat bine Vladimir Putin la Europa ca Borisovul de la Chisinau, Vladimir Voronin, se ratoieste din nou la Romania, cu aceleasi texte de RASSM: "Noi n-avem scopuri sa intoarcem Moldova lui Stefan cel Mare inapoi - macar ca ar fi un act istoric foarte just - dar noi avem scopul sa ne integram in Europa unita, mare...", spune Voronin imaginandu-si in mod clar Uniunea Europeana drept o noua URSS. Pentru ca Voronin nu vrea sa renunte nici la "brandul" comunismului, nici la pretentiile ideologiei sovietice de deznationalizare prin inventarea unei "limbi moldovenesti" si a unui "popor moldav".

Amenintarea nu este noua. Ea a mai fost formulata la inceputul anului, dupa infiintarea in Romania a unei asa-zise "comunitati moldovenesti" , primite cu aplauze in Parlamentul de la Chisinau. "Noi o sa raspundem adecvat la toate incercarile de a diminua pozitia Moldovei in lume, de a diminua rolul Moldovei, de a diminua Moldova ca tara independenta si suverana", mai spune Voronin si ca raspuns la o declaratie a presedintelui Traian Basescu legata de Basarabia, in care afirma ca Romania nu va mai tolera nici o provocare a regimului de la Chisinau. Si totusi, acestea curg in continuare. Nu in ultimul rand, pentru ca nu exista aparatul care sa le dea replica. Diplomatia romaneasca - si aici includ si structurile insarcinate cu apararea tarii - se rezuma la cretinism sau tradare in ce priveste apararea drepturilor romanilor din jurul granitelor actuale, daca ar fi sa amintim numai ultimul dezastru legat de "limba moldoveneasca" in UE. Act observat, raportat,
sanctionat si corijat - cel putin pe site-ul Comisiei Europene - tot de catre si numai datorita presei.

Spre deosebire de Romania, Rusia si-a cunoscut intotdeauna interesele de la granita fireasca a Europei:

http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-10-29&id=228616 (ZIUA / Victor Roncea)

Voronin vrea sa stapaneasca peste Moldova lui Stefan cel Mare

Incurajat de presedintele rus Vladimir Putin care a evocat eventuale probleme interetnice in Romania, presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a evocat spectrul unei "Moldove a lui Stefan cel Mare" - referindu-se astfel direct la teritoriul dintre Prut si Carpati. Presedintele Vladimir Voronin a afirmat in emisiunea sa personala de la postul de televiziune NIT: "Noi n-avem scopuri sa intoarcem Moldova lui Stefan cel Mare inapoi - macar ca ar fi un act istoric foarte just - dar noi avem scopul sa ne integram in Europa unita, mare, si acolo o sa fie si Moldova lui Stefan cel Mare, si o sa fie toate celelalte state, si o sa fim si noi toti impreuna", dupa cum informeaza Mediafax si BBC.

Limba moldoveneasca, mai veche ca romana

"Europenii sunt europeni, sunt oameni educati, cu istorie, cu traditii... Daca in tara noastra Constitutia indica ca limba noastra este limba moldoveneasca, daca noi singuri ne apreciem ca moldoveni, atunci cum poate veni unul dintr-o tara europeana si sa spuna ca voi nu sunteti aceia?", s-a intrebat Vladimir Voronin.

Presedintele de la Chisinau a tinut o adevarata prelegere legata de limba moldoveneasca: "Si de aceea noua ne leaga aceste formule - ca noi nu suntem moldoveni, ca suntem romani, ca noi n-avem limba, ca limba moldoveneasca nu exista, ca 650 de ani in urma Stefan cel Mare nu a fost moldovean, ci roman, adica cu patru sute si ceva de ani inainte de a se fi format statul roman (...) Oamenii acestia - si am in vedere conducerea Romaniei - trebuie macar in aritmetica sa se clarifice - cand si ce s-a petrecut in istorie... si atunci sa tragem concluziile respective (...) "Eu n-am nimic impotriva dezvoltarii relatiilor in cel mai desfasurat mod cu Romania, cu cetatenii romani. Avem multe lucruri de facut cu romanii impreuna chiar si pe dimensiunea, pe segmentul european. Dar pana acuma, uitati-va, numai aceste probleme - dintr-o parte cu limba, pe site-ul UE nu trebuie sa figureze limba moldoveneasca. ..".

Relatii deteriorate

Relatiile incordate dintre Bucuresti si Chisinau sunt cauzate de faptul ca autoritatile romane nu percep acum si pentru viitor Republica Moldova ca o tara independenta, suverana si integra, a sustinut Vladimir Voronin. "Si la primele intrevederi cu dl presedinte Ion Iliescu, si la primele intrevederi cu dl presedinte Traian Basescu s-au formulat niste principii privind modul in care urma sa ne dezvoltram relatiile noastre bilaterale (...) Cel mai mult a rezistat Basescu, el a rezistat in jurul a patru-cinci luni, a mers pe aceste principii. De la care, imediat, partea romana se dezice..." a declarat la NIT presedintele Voronin.

"Mata ai spus ca poate e campanie electorala. Da, presedintii Romaniei fiind alesi direct de popor, tin cont si de acest lucru, pentru ca undeva 10-12% de romani, din acei romani care pana in 1940 au avut proprietate, au avut pamant aici in Moldova, neamurile lor, rudele, nepotii mai tin cont ca, daca se intampla Marea Unire, atunci ei pot sa revina la acest pamant, la aceasta proprietate" , a mai afirmat Voronin.

"Nu sunt romanofob"

"Aceasta tema in campaniile lor electorale se prelucreaza, acumuleaza voturi pentru acei care striga mai tare ca noi vrem unire cu Basarabia. Eu am un statut pe care nu-l mai pot schimba - de romanofob - care nu este adevarat... Eu nu am nici o fobie fata de nici un fel de natie, fata de nici un popor, fata de nici un fel om...Categoric, niciodata, indiferent de culoare, de limba, religie, de nu stiu ce (...) Dar eu sunt pus in situatia de a fi presedintele Republicii Moldova, stat independent si suveran si eu sunt obligat sa apar interesul tarii mele. Dar nu sa merg orb, luat de mana de cineva, la propunerile ba de la Est, ba de la Vest..." a afirmat Voronin, vineri seara.

Romani 2,1%

Presedintele Vladimir Voronin a declarat, totodata, ca, in afara de jurnalisti, in Republica Moldova sunt si "politicieni platiti" - "politicieni de la noi, platiti de romani, si foarte regulat si foarte bine platiti". "Aspiratiile noastre europene trebuie sa fie civilizate in primul rand. Si noi nu putem sa ne purtam cum se poarta cineva din Bucuresti. Noi trebuie sa ne ridicam mai sus decat acest comportament (...) Noi o sa raspundem adecvat la toate incercarile de a diminua pozitia Moldovei in lume, de a diminua rolul Moldovei, de a diminua Moldova ca tara independenta si suverana", a mai declarat Voronin. Intrebat daca agreeaza ideea unui plebiscit in problema unei eventuale uniri cu Romania, in problema denumirii limbii si in alte chestiuni privind raporturile dintre Romania si Moldova, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca "un astfel de referendum a avut loc la 1 octombrie 2004 cand s-a desfasurat recensamantul populatiei Republicii Moldova,
conform caruia noi vedem astazi ca avem in Moldova 2,1% cetateni ai Republicii Moldova care s-au declarat de nationalitate romani. Aceasta cifra raspunde la toate intrebarile. "

ZIUA / George DAMIAN

Jos sarma ghimpata de la frontiera cu Uniunea Europeana!

Apelul a fost lansat de catre consilierii din Ungheni, care cer Guvernului sa darame gardul.
Alesii locali s-au gandit deja cum sa foloseasca resturile – sarma - la muzeu, iar stalpii – in soba.

http://www.protv.md/stiri/social/jos-sarma-ghimpata-de-la-frontiera-cu-uniunea-europeana.html

Fara limba moldoveneasca pe site-ul Comisiei Europene

Toate referirile la "limba moldoveneasca" au fost scoase de pe site-ul Comisiei Europene.
Declaratia apartine Comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban. In opinia oficialului, aceasta este o problema care vizeaza apararea limbii romane.

http://www.protv.md/stiri/politic/fara-limba-moldoveneasca-pe-site-ul-comisiei-europene.html

CEDO a condamnat inca o data Moldova pentru tortura

Vitalie Colibaba, maltratat anul trecut de politisti, va primi din partea Guvernului despagubiri de 16 mii si jumatate de euro.
Vitalie Colibaba a fost retinut anul trecut pentru ca ar fi agresat un politist. El a fost batut timp de mai multe ore. A reusit sa scape doar dupa ce si-a taiat venele. Dupa asta, a incercat sa depuna plangere impotriva politistilor, dar nicio instanta nu i-a acceptat demersul.

http://www.protv.md/stiri/social/cedo-a-condamnat-inca-o-data-moldova-pentru-tortura.html

Interviu cu Vlad Cubreacov despre disparitia sa








Rugaciuni romanesti in Transnistria

http://www.expres.ro/article.php?artid=327101


Preotul Gavriil Dranca, de 31 de ani, originar din judetul Suceava, a lasat Romania pentru Transnistria. Acum patru ani, el si-a luat sotia si cei doi copii, un baiat si o fata, si a plecat intr-un sat de pe malul stang al Nistrului.

Desi s-a intors anul trecut in tara natala cu gandul sa nu revina in Molovata Noua, raionul Dubasari, in scurt timp a ajuns sa duca dorul „bunatatii sufletesti“ a satenilor. Acum, nu mai are de gand sa-i paraseasca pe transnistreni.

A ridicat biserica satului

Suceveanul a gasit in Molovata Noua un sat fara biserica. Pana la venirea lui, in localitatea aflata sub jurisdictia Chisinaului, aici mai activasera patru preoti. Biserica se afla intr-un depozit apartinand fostei conduceri a colhozului.

Cu banii adunati de la oamenii din localitate si de la agentii economici, preotul sucevean a ridicat o biserica noua. Lacasul a fost impodobit cu fresce neobizantine de pictorul Mihai Gabor din orasul sucevean Gura Humorului. „O biserica face parte din cultura satului, ea reprezinta satul“, explica Gavriil Dranca.

Nevoit sa invete si limba rusa

La inceput, preotul sucevean s-a confruntat cu scepticismul unor locuitori din regiune pentru ca vorbea romaneste. „La piata din orasul Dubasari am dorit sa cumpar odata niste produse, dar pentru ca vorbeam in limba romana, femeia care vindea a refuzat sa ma serveasca. M-am adresat la o alta vanzatoare, dar si aceea a procedat la fel. O taranca moldoveanca care m-a vazut si i s-a facut mila m-a indemnat sa cumpar de la ea“, povesteste slujitorul Bisericii.

El spune ca a invatat ruseste de nevoie. „Am inteles ca, daca vreau sa activez in aceasta regiune, trebuie sa cunosc limba rusa. La inceput, rugam oamenii sa vorbeasca mai rar, dar acum m-am acomodat si am invatat si eu cateva cuvinte rusesti“, mai spune parintele.

Iubit de enoriasi

Satenii din Molovata Noua nici nu vor sa se gandeasca ca preotul lor va fi intr-o zi chemat in Romania. „Suntem impresionati de slujbele de la biserica. Preotul a lucrat alaturi de oameni la constructia lacasului. Vorbeste o limba literara, dar, din stima fata de noi, de oamenii mai batrani, a deprins cateva cuvinte rusesti. La un moment dat, l-am auzit zicand, , . I-am zis sa nu-si stalceasca limba, ci sa ne permita noua sa invatam limba de la el“, spune Valentina Verlan, seful bibliotecii din Molovata Noua.

La inceput si pomelnicele in grafie chirilica erau descifrate cu greu de catre preotul roman. Mai apoi, enoriasii, inainte de a merge la slujba, au inceput sa scrie pomelnice in grafie latina cu ajutorul copiilor si al nepotilor.

Anul trecut, preotul Dranca si sotia lui au decis sa se intoarca in Romania. Isi doreau ca fiul lor, Gabriel, sa urmeze scoala in tara natala. Au ajuns in satul Bahmut din judetul Calarasi.

Acolo insa, potrivit preotului, n-au gasit acea bunatate sufleteasca de care au avut parte in localitatea de pe malul stang al Nistrului. Peste cateva luni, s-au intors in Molovata Noua. „Aici am depus niste ani de munca, ani dintre cei mai frumosi. Munca asta ma leaga de locuri si de oamenii din acest sat. N-am simtit niciodata faptul ca as fi strain“, mai spune Dranca.

ZONA DE CONFLICT

I-a fost frica la inceput

In 2003, cand lui Gavriil Dranca, absolvent din 2001 al Seminarului Teologic Neamt, i s-a propus un post de preot in Republica Moldova a acceptat, nestiind ca va merge intr-o zona de conflict. „Inainte sa vin aici, despre fenomenul Transnistria stiam cateva date istorice. Am mers prima oara la Chisinau la 16 ani.

Era in 1992. La radio, la televizor se vorbea despre luptele care se dadeau in Transnistria. Nu credeam vreodata ca voi veni aici, dar ceea ce omul nu gandeste, Dumnezeu planuieste“, spune preotul. Isi aminteste ca i-a fost frica la inceput. „ Frica nu mi-a fost mica cand ba se stingea lumina, ba se inchidea gazul. Erau momente cand situatia devenea tensionata“, povesteste parintele Gavriil.

Biserica Ortodoxa Romana se reintoarce in Sudul Basarabiei si Transnistria

Daca geopolitica guvernului si MAE in ceea ce priveste romanii de pretutindeni este falimentara, BOR incepe sa suplineasca dezinteresul si prostia politicienilor si diplomatilor din Romania, care se ocupa de domeniu, luand decizii de importanta majora pentru romanii care traiesc dincolo de frontierele actuale ale Romaniei. In zilele de 22 - 24 octombrie 2007, la resedinta patriarhala, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, a avut loc sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Dintre hotararile luate sunt unele care sunt extrem de importante pentru romanii de pretutindeni.

Una dintre cele mai importante este cea de infiintare sau reactivarea in cadrul Patriarhiei Romane a urmatoarelor noi eparhii in cadrul Mitropoliei Basarabiei:

- Episcopia de Balti (fosta a Hotinului), cu sediul in orasul Balti;
- Episcopia Basarabiei de Sud (fosta de Cetatea Alba-Ismail), cu sediul in orasul Cantemir;
- Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria), cu sediul la Dubasari.

In ceea ce priveste emigratia romaneasca, in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale se infiinteaza Episcopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei.

In cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Centrale si de Nord se infiinteaza Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm.

De asemenea se infiinteaza pentru romanii din Australia si Noua Zeelanda, Episcopia Ortodoxa Romana din Australia si Noua Zeelanda, cu sediul la Melbourne, dependenta canonic direct de Patriarhia Romana.


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/

Interviu cu Mihai Ghimpu,Presedintele Consiliului Municipal Chisinau,Presedintele Partidului Liberal

http://www.pl.md/libview.php?l=ro&idc=46&id=166


Viata sub teasc
Interviu cu Mihai Ghimpu, presedintele Consiliului Municipal Chisinau, presedintele Partidului Liberal


— Dle Ghimpu, angajatii Serviciului de Graniceri care au retinut delegatiile din Romania, ingradindu–le accesul in R. Moldova, la Hramul or. Chisinau, s–au ales cu mustrari aspre. Cum apreciati aceste sanctiuni, in cazul in care decizia, probabil, nu a fost a celor doi angajati?

— Cel putin ar fi trebuit sa gaseasca vreo minciuna mai plauzibila. Clar ca este un fals faptul, potrivit caruia delegatiile din Romania ar fi incercat sa treaca frontiera fara a respecta randul. La fata locului a fost chiar si Consulul Romaniei, iar mai tarziu, si primarul general de Chisinau. Acolo li s–a spus clar ca nu pot divulga cauza din care delegatiile nu vor trece. Cred ca, odata ce se considera ca vinovati sunt granicerii, fiind sanctionati pentru asta, se demonstreaza ca ordinul a venit de sus. Raspunsul lor demonstreaza ca au actionat la comanda.

— Cine poate contesta decizia de pedepsire a celor doi graniceri?

— Nu poate fi contestata la noi. Pe de alta parte insa, cetatenii din delegatiile de la Bacau, Navodari, Targu–Mures si Petrosani pot decide si sunt in drept sa atace in judecata statul R. Moldova pentru prejudicii morale si materiale. Este stiut ca delegatiile au suportat cheltuieli suplimentare. De exemplu, delegatia de la Navodari a plecat acasa si s–a intors inapoi, alta delegatie a fost nevoita sa achite o noapte de hotel la Husi. Probabil ca oaspetii nostri neprimiti la frontiera au inteles ca, atata timp cat avem aceasta putere, legea nu are mare valoare.

— Ii spuneati, acum cateva clipe, unui cititor ca starea din R. Moldova este asemanatoare unei vieti traite sub un teasc. Ce aveati in vedere?

— Exact ce am spus: viata pe care o au cetatenii in R. Moldova este presata din toate partile. Atat timp cat cineva tine ranga in mana si strange cat vrea cu ea, suntem supusi unor riscuri continui. Vrea — strange, vrea — nu strange. Chiar si cazul de justitie, amintit de acel cititor, ne dezvaluie faptul ca, daca justitia nu este independenta, nu poate lua decizii corecte. Pe de alta parte, nu putem afirma ca absolut toti judecatorii i–au decizii dupa cum le indica puterea. In linii mari insa, granicerii, presa, justitia — toate acestea sunt un teasc pe care il foloseste puterea.

— In CMC au fost alesi viceprimarii, pretorii, presedintele. S–au incheiat disensiunile?

— Nici nu au fost. Erau, pur si simplu, niste discutii. Cu unii, intr–adevar, nu am incheiat discutiile, prin urmare nu am ajuns la sfarsit. Cu altii, ne–am inteles si le multumesc celor care au acceptat sa solutionam impreuna problemele Chisinaului, si nu sa ne demonstram ambitiile. Imi pare rau, credeam ca aceasta problema urma sa se rezolve inca de la 30 august, asa cum ne–am inteles. Acum cineva incearca sa spuna ca a fost izolat, dar nu este adevarat, pentru ca s–au izolat ei insisi si au luat decizia de a nu participa la acest proces. Le multumesc tuturor celor care au inteles ca democratii sunt mai buni decat comunistii.

— Periodic, se vorbeste despre importanta colaborarii dintre puterea centrala si cea locala. Ati avut vreo intalnire cu reprezentantii puterii centrale? Intentioneaza acestia sa fie loiali fata de noua putere municipala, care e diferita de cea centrala?

— Nu am avut nicio intrevedere, dar vreau sa va spun ca nici nu ar trebui sa fim tratati cu loialitate. Cred ca relatiile trebuie sa fie in conformitate cu legea si cu standardele europene. Sunt legi care reglementeaza functionarea puterilor locale, deoarece in aceasta structura nu este vorba doar de primarul municipiului Chisinau. Avem primari liberali si in alte orase si sate. Toti am fost alesi de votanti, de aceea puterea centrala trebuie sa inteleaga ca este responsabila si de Chisinau, si de intreaga republica. Daca va veni de la ei vreo initiativa de colaborare, noi nu o vom respinge in cazul in care aceasta va fi spre binele cetatenilor. Dar daca vor tot arata cu degetul ca ei fac parte din puterea centrala, iar noi — din cea locala, n–o sa le mearga!

— Declara, chiar ieri primarul Chirtoaca ca constructiile neautorizate vor fi demolate. Nu credeti ca Chisinaul s–ar transforma in ruine, pornind de la numarul extrem de mare al constructiilor neautorizate?

— O parte vor fi demolate, pentru o alta parte s–ar putea aplica un regulament care permite legalizarea constructiilor neautorizate. In aceasta categorie ar putea intra, de exemplu, vreun sopron, in cazul unei familii mai numeroase care ar mai avea nevoie de ceva spatiu locativ, motiv din care si–a mai construit o camera. Astfel de cazuri ar putea fi trecute cu vederea. Zi de zi continuam sa depistam tot mai multe constructii neautorizate. Decizia de demolare insa nu apartine primarului, ci Inspectiei pentru Constructii. Aici vom vedea ce pozitie va avea puterea centrala, pentru ca Inspectia pentru Constructii se supune unui departament care se afla in supunerea directa a Guvernului.

— Este actual si frecvent utilizat termenul de integritate morala a functionarului public. Cum se preteaza la aceasta calitate noua putere municipala de la Chisinau?

— Mizam foarte mult ca aceasta noua putere va fi constituita, pana la urma, din functionari cu moralitatea integra. Dar, in Primarie, mai sunt destui angajati care au salarii de trei sute de lei. Acestia, ce–i drept, nu sunt funtionari publici, dar sa nu credeti ca salariul unor functionari publici este cu mult mai mare sau ca este corespunzator realitatilor economice si sociale din R. Moldova. La mai multe posturi de munca, functionarii primesc salarii de cate 800 de lei. Sigur ca, in aceste circumstante, e destul de dificil pentru un cetatean cu o astfel de remunerare sa reziste atunci cand vine la el un tip imbracat bine si ii arunca banii pe masa, spunandu–i: «Nu ai incotro!». Unii accepta, pentru ca asa–i viata. Incercam sa intervenim in problema remunerarii muncii, majorand salariul, in limitele permise de hotararile Guvernului.


— Credeti ca un salariu cu cateva sute de lei mai mare decat cel de astazi ar putea contribui la contracararea coruptiei?


— Fenomenul coruptiei trebuie stopat, deoarece denatureaza nu doar imaginea functionarilor publici, ci si a intregii republici. Atunci cand vedem publicate date despre faptul ca Moldova ocupa primele locuri la capitolul coruptiei, aceste constatari ating pe fiecare, oriunde ar fi angajat. Vorbeam cu un cunoscut care se afla la o intalnire NATO unde se discuta despre conflictul de la vama Leuseni. Acesta spunea ca toti il priveau de parca era gol in plina strada. E doar un exemplu ca acest fenomen ne compromite. Ma adresez cetatenilor, prin intermediul Ziarului de Garda, sa nu dea bani, dar sa vina si sa–i vorbeasca primarului, si noi vom incerca sa solutionam problema fara bani.

--- Sa revenim la politica.Cum va afecteaza ultimele perturbatii din zona liberala a politicului din R. Moldova?


— Nu ma afecteaza nici pe mine si nici partidul. Trebuie sa respectam dreptul fiecarui cetatean de a adera la o formatiune politica sau alta.

— S–ar putea consolida o uniune liberala? Exista sanse?

— Putine de tot. Despre ce fel de unitate putem vorbi, cand avem patru partide liberale, vreo doua cu doctrina social–liberala si mai apare un partid? Cred ca lansarea acestui nou partid demonstreaza ca, la noi, nimeni nu se gandeste la aceasta unitate. Sunt sigur ca si guvernantii nostri, si cei de la Moscova se bucura atunci cand mai apare un partid care, prin activitatea sa, va dezbina esichierul de dreapta. Oamenii de la noi, alegatorii nostri, cea mai mare parte dintre ei, nu se orienteaza in doctrine. Pentru acestia totul e simplu: exista dreapta si stanga. Apar mai multe semne de intrebare, dar nu vreau sa dau vreo nota acum. Zic sa mai asteptam. De altfel, in CMC colaboram eficient cu membrii viitorului partid. Indiferent de faptul cum vor evolua lucrurile, in 2009 ne vom confrunta intr–o concurenta dura pentru voturile electoratului de dreapta. Deoarece aceste formatiuni au in titulatura cuvantul «liberal», cetatenii vor fi indusi in eroare atunci cand vor veni la votare.

— Una dintre promisiunile facute de PL in campania electorala a fost revederea contractelor de vanzare–cumparare a posturilor Antena C si Euro TV. Exista sanse ca acest proces va fi reexaminat?

— Vreau sa va amintesc ca, chiar din prima zi, a fost abordata aceasta problema. Sigur, sunt consilieri care vor sa discute despre contractele in cauza. Pentru a ne clarifica, ar trebui sa constatam daca procedura de vanzare–cumparare a fost sau nu efectuata cu respectarea legislatiei. Daca legea a fost respectata, nu vom putea schimba nimic. Orice decizie ar adopta CMC–ul, ultimul cuvant il va spune instanta de judecata…

— Recent, R. Moldova a mai pierdut opt dosare la CEDO. Credeti ca acest fenomen poate fi oprit?

— Ar putea fi oprit, daca ar veni alta putere in stat. In prezent, o mare parte dintre judecatorii care examineaza dosarele fac jocul actualei puteri. O alta parte mimeaza ca totul se face la comanda puterii, dar mai fac si ei asa cum le place, ca sa nu ramana in paguba. Nu vreau sa spun ca toti judecatorii sunt persoane care nu cunosc legea. Sunt si buni profesionisti in aceasta tagma. Dar cunoastem dosare in care, cu ochiul liber, s–ar putea vedea ca nu se mai merita de ajuns la Curtea de Apel, iar apoi tocmai la CEDO. Vrem nu vrem, politica dicteaza. Daca am avea un stat de drept, unul cu adevarat democratic, si economia, si justitia, si Guvernul — toate inbstitutiile statului ar functiona in baza legislatiei, la noi insa totul depinde de putere… Aici multi se considera mari si tari in dependenta de funtia pe care o detin si de relatia lor cu oamenii de la putere. Ar trebui insa ca cel care sta la drum, cel care matura, cel care sta in birou, cel care sta in Parlament sa inteleaga ca au cu totii o calitate comuna — sunt oameni — si ca ar trebui sa se comporte corespunzator. Atunci insa cand tonul este dat de sus, de omenie se uita foarte usor. Daca am avea o putere suprema care ar fi un exemplu de comportament, atitudine, relatii, de respectare a legii, atunci lucrurile nu ar merge atat de prost. Pestele de la cap se strica, sau cetatenii simpli repeta exemplul puterii.

— In aceasta perioada, de dupa alegerile locale din 2007, la ce fel de aliante va ganditi in perspectiva asigurarii unei eventuale victorii la scrutinul din 2009?

— E greu de spus acum si e prea devreme… Sa vedem ce partide se vor mai lansa. Banuiesc ca mai pot sa apara. Situatia aliantelor in R. Moldova este una trista. Pot aduce mai multe exemple de ineficienta sau de tradare, ultimul fiind chiar cel din CMC, ma refer la acordul de colaborare a fortelor democratice, care nu a mai functionat. Politicienii le dau exemple de prost gust cetatenilor si alegatorilor. Apropo, exista mai multe intentii de schimbare a pragului electoral in Legislativ, astfel incat si sansele partidelor actuale vor fi diferite. Sigur ca raman fidel ideii ca atunci cand nu detinem deplina putere ar trebui sa fim uniti, pentru ca, vrem nu vrem, puterea a aruncat pe scena politica partide care vor participa singure la alegeri si care mereu le vor da voturile comunistilor.


Cititorii intreaba


Valeriu Culev: — Orasenii se confrunta cu probleme grave legate de constructiile neutorizate. Functionarii insa par a fi indiferenti si nu incearca sa schimbe situatia.

— Constructiile neautorizate sunt facute de catre cetateni, si nu de catre functionarii publici. Trebuie sa recunoastem ca noi, cetatenii, deseori strigam: Vine hotul! Vedem doar barna din ochiul altora, iar cand este vorba de interesul nostru, facem tot ce ne trece prin cap. Da, exista si cazuri precum cel al fostului pretor al Sectorului Centru. Dar, in fond, astfel de incalcari sunt comise de catre cetateni. Ce inseamna o constructie neautorizata? Acestea sunt cele care detin doar certificat de urbanism ce prevede dreptul la proiectare si nu au autorizatie. Problema exista cu adevarat si este una destul de dificila. Cum poti sa construiesti un bloc cu mai multe niveluri si, fiind functionar in acest domeniu, sa spui ca nu stii nimic, de parca blocul ar fi un ac aruncat intr–un stog de fan. Ramane sa facem ordine, dar nu–i simplu, pentru ca functionarii publici, la fel ca si ceilalti, nu pot fi concediati dupa dorinta noastra.


Tatiana Turcanu: — Cineva a construit un bloc cu patru niveluri chiar langa casa mea. Aceasta constructie a fost recunoscuta drept neautorizata. La Primarie, am prezentat vreo 42 de acte pentru a demonstra ca aceasta constructie este ilegala. Responsabili de acolo, si dl Modarca, si dl Railean, spun ca semnaturile de pe acte nu le apartin. Dar actele exista, iar casa mea este distrusa. Ma judec de sapte ani. Toti imi spun sa ma adresez la Primarie, cei de la Primarie insa nu ma ajuta cu nimic.

— Este dificil, cunosc acest lucru, doar este stiut ca la judecator intra 15 oameni ca sa caute dreptate, dar iese numai unul multumit…


M.T.: — Am lucrat 42 de ani si am o pensie de 92 de lei… Totul se scumpeste, iar banii nu mai ajung nici macar pentru destula paine…

— Pentru ca este de stanga, avand o doctrina sociala, puterea comunista ar fi trebuit de mult sa adopte o lege prin care sa fie ajutate paturile vulnerabile, oamenii care nu pot sa se intretina in baza salariului sau a venitului pe care il au. Iata de ce vom incerca noi sa rezolvam problema saraciei, in limita posibilitatilor noastre. Desi localitatile din suburbia Chisinaului sunt gazificate, starea familiilor din aceste zone este jalnica, pentru ca, neavand cu ce achita consumul de gaze, oamenii se aduna intr–o singura odaie, iar restul casei ne aminteste de Siberii de gheata…