sâmbătă, 26 martie 2011

Romanian Global News: Limba romana readusa in spatiul public si in inima romanilor din Hagi-Curda si Satul Nou din Sudul Basarabiei

Primele doua zile ale caravanei teatrului si folclorului romanesc organizata de Institutul Cultural Roman la romanii din Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa) au fost un adevarat succes. Pentru prima data la Hagi-Curda (raionul Ismail), vineri, 18 martie, arstistii papusari ai Teatrului Colibri din Craiova si Dorul Basarabean au fost primiti de aproximativ 400 de copii, tineri si adulti gata sa intre in lumea povestilor lui Ion Creanga si a traditiilor populare romanesti, transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

Indiferenti la frigul de afara, dar mai ales la cel din casa de cultura din localitate in care pana si curentul electric le-a jucat feste, artistii si publicul au trait la intensitate maxima fiecare moment. Primarul din localitate prezent in sala a primit din partea organizatorilor, Institutul Cultural Roman si Asociatia Basarabia, o diploma de excelenta pentru promovarea limbii si culturii romane.

Este pentru prima data in ultimii ani cand la Hagi-Curda vine un teatru de papusi pentru copii. Si tot aici, pentru cei aproximativ 4000 de romani din localitate, Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" arata altfel decat anul trecut cand caravana a trecut pe acolo. Acum pe exterior au disparut schelele si cu totii asteapta ca, in curand, in interior, pe peretii sai sa se vada pictati sfintii romani. Biserica este singurul lacas de cult din aceasta regiune aflat in subordinea Patriarhiei Romane s a fost construita cu sprijinul Consiliului Mondial Roman si al Romaniei. Ea va fi sfintita anul acesta.Ieri, 19 martie, la Satu Nou (raionul Reni) aproximativ 250 de romani din zona au fost si ei partasi la o seara romaneasca de neuitat.

In locuri in care fiecare zi inseamna o lupta pentru supravietuire pentru limba si cultura romana, saptamana aceastea ele vor fi puse la rang inalt prin arta actoriceasca, povestile lui Creanga, muzica si dansurile populare romanesti.Urmatoarele opriri vor avea loc pe 20 Martie la Frumuşica Veche - raionul Sărata, in 21 Martie - la Vădeni-Moldova - raionul Cetatea Albă, pe 22 martie la Borisăuca- raionul Tatarbunar, pe 23 martie la Dumitreşti - raionul Chilia si in 24 Martie la Erdek-Burnu – raionul Ismail.
Sursa: Romanian Global News

CatalinCornea.ro: Americans love for Ukraine stopped in the Republic of Moldova. Bessarabia, the land of geopolitical fight between Americans vs Russ


CatalinCornea.ro: Americans love for Ukraine stopped in the Republic of Moldova. Bessarabia, the land of geopolitical fight between Americans and Russians

For a while, Ukraine was US favourite in Eastern Europe in their attempt to limit the Russian sphere of influence. The Orange Revolution did not bring Ukraine in that stage so that it’s Euro—Atlantic evolution is irreversible. Moreover, the Gazprom army of Putin and Medvedev obtained, for a lower price of gas, the capitulation of Ukraine in front of Russia and the extention of the presence of the Russian fleet in Crimeea until 2042. Thus, any integration of Ukraine in NATO or EU in the next 31 years seems not reasonable. The Westernisation of Ukraine remains from now on a nice, polite, diplomatic and convenient speech…

In those conditions, a smaller country, unsignificant for Americans until recently, had to take the place of Ukraine in the American-Russian geo-political game: the Republic of Moldova. This reorientation of Americans coincided with the international efforts Romania did for raising the awareness about the need to bring the Republic of Moldova inside the European Union and thus, solve the Transnistrian conflict.

Besides the internal political problems in Bessarabia (an important part of the sovietised population votes for communits), the frozen conflict from the thiny region of Transnistria stops the Republic of Moldova from its European integration.
The negotiotiations on the conflict should be managed in the 5+2 format that suppose the negotiations of the two parts in the conflict: Chişinăul and Tiraspol, three mediators: Russia, Ukraine, OSCE and two observators: USA and EU.
The fact that many European leaders have asked Russia for the withdowal of its troops from Transnistria and the replay of the negotiations, while the American vice-president Joe Biden told Friday in Chişinău that in his discussions in Moscow he raised the Transnistrian problem may seem encouraging.

Biden also said that “America supports a settlement but not any settlement, a settlement that preserves Moldova’s sovereignty and Moldova’s territorial integrity. Transnistria lies within Moldova and the people of Moldova deserve an end to this dispute that has divided this country for far too long”.

This American and European message comes to give hope for the Government in Chişinău to continue its democratic reforms and raise the living conditions on the right bank of the Nistru river, fact that could be a good incentive and support for the reintegration of the Republic of Moldova.

In October 2009, during his visit in Bucharest, the American vice-president was even more explicit. He argued that the claim of Russia to have its sphere of influence is a preconception from XIXth century. Joe Biden has encouraged the Central Europe states to help the ex-soviet republics to demolish the authoritarian regimes and free themselves from the Moscow influence.
Although the signal is positive, I am not convinced that this firm position of the US will lead to any reasonable agreement on the frozen conflict in the near future. Russia will accept only an agreement that is in its interest not a reasonable agreement for all parties.

Few months ago, George Friedman, the director of Stratfor Agencyconsidered that it is hard to believe that Russia will leave from Nistru River.

Moldova’s separatist region of Transnistria is in Russian control (military, economic and politic). Russians could agree to renounce of Transnistria only if there will be a federalization of Moldova with Chișinău and Tiraspol equal subjects and with a government in Chișinău that will actually be a puppet of Moscow. Such a solution is unacceptable for the Republic of Moldova for the EU and for Americans.
So, if the west wants Russia to take back its troops from Nistru what is the exchange?

Sursa: http://catalincornea.ro/2011/03/15/americans-love-for-ukraine-stopped-in-the-republic-of-moldova-bessarabia-the-land-of-geopolitical-fight-beteen-americans-and-russians/

www.rgnpress.ro: Bascanul regiunii gagauze din Basarabia: „Avem nevoie sa invatam limba romana, avem nevoie de investitii”

Ieri 24 martie, in organizarea Consulatului General al Romaniei la Cahul si a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei a avut loc o intalnire intre o delegatie din Romania si Bascanulul Gagauziei, Mihail Formuzal, transmite Romanian Global News.

Delegatia din Romania condusa de seful DRP, secretarul de stat Eugen Tomac, din care au mai facut parte senatorul Viorel Badea si consulul Romaniei la Cahul Gentiana Serbu, a fost primita la Comrat de catre Mihail Formuzal cu multe propuneri de colaborare, dar si cu reprosuri la adresa fostului ambasador la Chisinau Filip Teodorescu care, in opinia lui Formuzal, a fost extrem de neserios si a facut statul roman de ras.
Bascanul regiunii gagauze vrea burse in Romania pentru copiii din regiune, pentru ca acestia sa poata invata limba romana, vrea colaborare economica cu judete din Romania, doreste permise pentru micul trafic de frontiera si in general o colaborare cat mai stransa cu statul roman pe cat mai multe domenii.
Delegatia din Romania l-a asigurat de toata deschiderea si de intregul concurs ca aceste propuneri ale sale sa se realizeze cat mai repede. Dealtfel o vizita a Bascanului in Romania va fi programata in cel mai scurt timp.

Dupa intalnirea cu Bascanul delegatia din Romania a donat peste 1000 de carti Liceului „Mihai Eminescu" din Comrat, singurul liceu cu predare in limba romana din regiune.
Donatia ca si vizita delegatiei a fost primita cu lacrimi in ochi de catre directoarea liceului si cadrele didactica care au marturisit ca din anul 2000 nimeni din Romania nu le-a mai trecut pragul, liceul avand o lipsa acuta de carte romaneasca.

La intalnirea cu delegatia din Romania au participat si elevi ai liceului, pentru care Romania reprezinta un vis frumos pe care spera sa si-l implineasca venind la studii in Tara.
Delegatia din Romania i-a asigurat de tot sprijinul si le-a promis ca ii va aduce in Tara atat in excursii si tabere cat si la studii.
Conducătorul (Başcanul) Găgăuziei este cea mai importantă funcţie în ierarhia administrativă a Găgăuziei. Conducătorul Găgăuziei se alege pe un termen de 4 ani, în cadrul alegerilor generale, directe şi liber exprimate. Prin Decretul Republicii Moldova se numeşte membru al Guvernului Republicii Moldova.

Găgăuzii – un popor de origine tiurcă, de credinţă ortodoxă, care în marea sa parte locuieşte în partea de nord a Bugeacului central, de la 1940 a intrat în componenţa Basarabiei. Conform recensământului populaţiei din anul 2004, în Republica Moldova locuiau 155,6 mii de găgăuzi. Aproximativ 40 de mii de găgăuzi locuiesc în raioanele vecine regiunii Odesa din Ucraina. Sate aparte de găgăuzi pot fi întâlnite în regiunea Zaporojie din Ucraina, în Rusia, Kazahstan şi în alte ţări ale Europei (Bulgaria, România, Grecia, Turcia).
Teritoriul Găgăuziei alcătuieşte 1.848 de kilometri patraţi, sau 5,5% din totalul teritoriului Republicii Moldova.
Sursa: http://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/1118-bascanul-regiunii-gagauze-din-basarabia-avem-nevoie-sa-invatam-limba-romana-avem-nevoie-de-investitii.html

www.adevarul.ro/moldova: „O nouă Unire cu România este posibilă prin Uniunea Europeană“

Anastasia Nani
Marşul Unirii din Chişinău a fost autorizat pentru prima dată anul trecut şi s-a desfăşurat fără incidente

La 93 de ani de când s-a votat alipirea Basarabiei de ţara-mamă, analiştii politici spun că o reunificare a celor două state româneşti ar fi posibilă azi doar prin eurointegrarea Moldovei. Sondajele sociologice arată că doar 7% din moldoveni vor unirea cu România, iar mulţi pot spune cu greu ce s-a întâmplat la 27 martie 1918.
Clădirea Sfatului Ţării, cu podea de lemn gata să se prăbuşească şi curtea interioară în paragină, încă mai păstrează atmosfera anului 1918. În imobilul în care s-a votat, acum 93 de ani, actul Unirii Basarabiei cu România, se află astăzi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
taguri
unirea Basarabiei cu România
27 martie 1917
Sfatul Țării
Igor Dodon
Ion Hadârcă
Pereţii fisuraţi n-au mai fost tencuiţi de ani buni, iar multe dintre ferestrele şi uşile vechi de un secol sunt jerpelite. Sala de la etajul doi, unde a fost votată Unirea, este plină de scaune „moderne" de plastic şi aluminiu. Elementele decorative vechi şi scările din fier forjat sunt singurele care mai dau un aer nobil edificiului.
Foto: Clădirea Sfatului Ţării în perioada interbelică
Foto: Încăperea unde s-a votat Unirea este astăzi sală de festivităţi
„AZI E DOAR UN VIS TRECUT"
Studenţii cu greu pot spune ceva despre evenimentul din 27 martie 1918. „Lăsaţi-mă", dă din mână un tânăr. „Este ziua teatrului", spune o altă studentă. Mihai Bobână (21 de ani) intră în vorbă: „Când am venit la facultate am fost întrebaţi: «Ştiţi că este o clădire istorică?». Ne-am mirat, văzând pereţi gata să cadă". Tânărul nu crede într-o nouă unire cu România. „Poate că atunci, în 1918, Unirea a fost o speranţă, acum însă este doar un vis trecut", ne-a spus Mihai Bobână.
Istoricul Mihai Taşcă spune că, de fapt, Unirea din 1918 a fost o salvare pentru moldoveni. „Timp de 60 de ani sovieticii ne-au spus că Sfatul Ţării a fost un organ trădător. Adevărul însă e că, fără actul de acum 93 de ani, ne-am fi pierdut ca naţiune. Dacă Basarabia nu s-ar fi aflat timp de 22 de ani în componenţa României, astăzi Moldova dintre Prut şi Nistru ar fi fost un fel de Transnistrie, deznaţionalizată şi fără memorie istorică", explică Mihai Taşcă.
UNIREA DIVIZEAZĂ POLITICIENII

Cât priveşte politicienii moldoveni, Unirea de la 1918 este încă un subiect ce-i ţine pe baricade. „Pentru majoritatea moldovenilor nu este o sărbătoare. Respect opiniile fiecăruia, dar numai în limitele ce nu contravin statalităţii Moldovei", susţine deputatul comunist Igor Dodon. O părere diametral opusă are deputatul liberal Ion Hadârcă. „Este o dată importantă pentru noi. Mă mândresc că sunt din Bălţi, de unde provin fruntaşi ai Sfatului Ţării precum Anton Crihan şi Pantelimon Halippa", ne-a declarat Ion Hadârcă.

Sondajele sociologice arată că unirea cu România este dorită de puţini moldoveni. „Este vorba de vreo 7% din populaţie. Au trecut 20 de ani de la momentul în care Unirea ar fi fost oarecum posibilă. Unii politicieni care susţin acest curent declară că foarte multă lume îşi doreşte acest lucru, dar realitatea n-a fost niciodată asta", afirmă Doru Petruti, directorul companiei sociologice IMAS.

Şi analiştii politici declară că Unirea este puţin probabilă azi. „Pentru mulţi e mai actuală integrarea în UE. Ideea Unirii va fi mereu readusă în prim-plan, dar din punct de vedere politic este irealizabilă", explică Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.
Citeşte şi:
Primul moldovean român şi în acte
CHIŞINĂU, 27 MARTIE 1918
Unirea Basarabiei cu România a fost votată de către Sfatul Ţării pe 27 martie, 1918. Atunci, pentru unire au votat 86 de deputaţi, trei au fost împotrivă, iar 36 s-au abţinut. Dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, fiind urmată de Bucovina şi Transilvania. Ulterior, acestea au format România Mare.
Serbare pe ambele maluri

Unirea Basarabiei cu România va fi marcaţă pe ambele maluri ale Prutului. Pe 27 martie, atât moldovenii cât şi românii vor putea participa la concerte, expoziţii de fotografie, proiecţii de filme şi dezbateri organizate sub genericul „Zilele Basarabiei".25 martie, ora 10.00, la Sala Senatului a Universităţii din Bucureşti: deschiderea oficială a festivalului „Zilele Basarabiei".26 martie, ora 11.00, Bucureşti: spectacolul de teatru „Caviar, Vodka şi Bye Bye".26 martie, Bucureşti: contert susţinut de Alexandrina Hristov & Band, Snails, Gândul Mâţei şi Paralela 47.26 martie, ora 18.00, Chişinău, Teatrul Ginta Latină: concertul „Cântece care ne-au însoţit istoria".27 martie, Chişinău: depuneri de flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării.Tot duminică, la Chişinău, grupurile „Spirit Românesc" şi ,,Deşteptarea" vor organiza, cu începere de la ora 14.00, un marş ce va culmina cu Horă a Unirii.

sursa: http://www.adevarul.ro/moldova/social/Unire-Romania-posibila-Uniunea-Europeana_0_450555151.html

'Problema dublei cetatenii nu le da pace oficialilor de la Kiev - partea 2'

Vicepreşedinte Radei Supreme de la Kiev, Mikola Tomenko, solicită preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, ca, în cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, să ia în considerare situaţia privind dubla cetăţenie în Ucraina - se arată într-un mesaj difuzat de Biroul de Presă al parlamentarului de la Kiev.Mai mult decât atât, Tomenko s-a adresat preşedintelui Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valeri Horoşkovski, şi ministrului ucrainean de externe, Konstantin Hrişcenko, solicitând o reacţie la adresa activităţilor misiunilor diplomatice ale României şi Ungariei în Ucraina, care, potrivit afirmaţiilor oficialului ucrainean, "contribuie la obţinerea cetăţeniilor română şi maghiară de către ucraineni".Tomenko sibliniază că posibila obţinere a cetăţeniilor română şi maghiară de către un număr mare de ucraineni ameninţă securitatea naţională a Ucrainei. Vicepreşedintele cere evaluarea amploarei acestei probleme, deoarece, în opinia sa, "multe organizaţii, care sunt finanţate din străinătate, au început, prin stimulare financiară, să-i încurajeze pe cetatenii ucraineni ca, la recensământul din 2012, să se declare de etnia statelor vecine".Tomenko solicită examinarea acestei probleme în cadrul Consiliul Naţional de Securitate în legătură cu faptul că Serviciul de Securitate,Ministerul de Externe şi autorităţile executive locale nu reacţionează faţă de situaţia referitoare la dubla cetăţenie.Portalul de ştiri Utro reaminteşte că luni, 21 martie 2011, postul ucrainean de televiziune TSN a difuzat un material despre obţinerea cetăţeniei unui alt stat de către ucraineni. "Pentru a circula liber în Uniunea Europeană, mii de ucraineni depun jurământul de credinţă faţă de alte ţări. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt etnici maghiari şi români din Transcarpatia, Bucovina, regiunea Odesa, dar şi ruşi din Crimeea" - se arată în materialul TSN.Portalul de ştiri Utro menţionează, de asemenea, că, potrivit Constituţiei, dubla cetăţenie este interzisă de catre statul ucrainean.

Sursa: http://clubmaramu.ablog.ro/2011-03-22/problema-dublei-cetatenii-nu-le-da-pace-oficialilor-de-la-kiev-partea-2.html

Ziua mondiala a poeziei la Cernăuți.

Video aici!

Emisiuni TV pentru românii din Regiunea Cernăuţi

La Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au înaintat o cerere de finanţare mai multe organizaţii culturale şi media ale românilor din regiunea Cernăuţi, Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea culturii tradiţionale româneşti, Compania de televiziune şi radiodifuziune „Cernăuţi”, Clubul media „Meridian”, ziarele „Concordia” şi „Libertatea cuvântului”, Liga Tineretului Român „Junimea” Cernăuţi, percum şi TVR Iaşi, pentru realizarea proiectului de parteneriat intitulat „TV Cernăuţi - păşind prin spaţiul românesc”, care vizează mărirea spaţiului de emisie, îmbunătăţirea programelor şi introducerea de noi emisiuni în limba română destinate românilor din Nordul Bucovinei.
Deja partenerii cernăuţeni sus-amintiţi colaborează fructuos în realizarea Programului informativ „Reporterul de Cernăuţi”, prin intermediul căruia sunt transmise ştiri importante pentru comunităţile româneşti din zonă, în fiecare duminică între orele 8 şi 30 şi 17 şi 30.
Postul de televiziune „Cernăuţi” va transmite manifestările culturale organizate de către Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea culturii tradiţionale româneşti, care se bucură de o mare apreciere în rândul românilor nord-bucovineni: Festivalurile Internaţionale „În grădina cu flori multe”, „Să-mi cânţi cobzar” , „Alese flori pentru mama”, „Vise printre stele”. De asemenea, telespectatorii vor putea viziona emisiunile de muzică populară „La izvor de cânt şi dor” şi „Să petrecem împreună”, iar din luna martie realizatorii le pregătesc şi o emisiune de dedicaţii muzicale, întitulată „De la inimă - la inimă”.
În funcţie de cererile populaţiei românofone, paleta emisiunilor tv va fi diversificată, astfel încât, prin receptarea mai facilă, realizată în limba maternă, românii să dobândească mai multe cunoştinţe privind cultura lor, având totodată şi posibilitatea de a cunoaşte evenimente de interes din realitatea cotidiană.
Concretizarea proiectului va duce şi la o colaborare între românii din Ţară şi cei din Ucraina – un fapt benefic pentru ambele părţi. Sperăm că acest proiect util va găsi susţinerea financiară necesară, sponsori şi susţinători consecvenţi. De asemenea, ne exprimăm speranţa că şi alte organizaţii şi asociaţii ale românilor din Nordul Bucovinei vor urma exemplul pozitiv al organizaţiilor şi publicaţiilor sus-menţionate şi vor conlucra pentru binele comunităţii româneşti din zonă.
Autor: I.L.Pop
Sursa:www.interactiunietnice.ro

Lipsa unui dialog politic trilateral a lovit irecuperabil românii din Ucraina

20 de ani de condamnare a politicii de deznaţionalizare a românilor din Ucraina de către intelectualii din Cernăuţi, Sudul Basarabiei şi Maramureşul Istoric nu au schimbat radical situaţia conaţionalilor noştri.

Această chestiune nu a fost niciodată una de primă importanţă pentru politicienii din România şi R. Moldova. Totuşi, gheaţa s-a spart şi presa de peste Prut a devenit mai receptivă faţă de încălcările drepturilor românilor din teritoriile ocupate, în condiţiile unor tratate de bază dintre Ucraina, România şi R. Moldova, dar şi a legislaţiei internaţionale privind minorităţile naţionale.
Paria pe cale de dispariţie, în atenţia presei din România

Politica Kievului vizând învăţământul de limba română, presa băştinaşilor, patrimoniul lor naţional, relaţiile culturale cu România şi R. Moldova au devenit subiecte de maxim interes pentru unii colegi de peste Prut. Situaţia mai dificilă decât în fosta URSS a conaţionalilor din fostele teritorii ale patriei istorice ţine treaz nu doar interesul presei, dar şi al opiniei publice româneşti. De menţionat aici recentul volum „Românii din Bugeac pe cale de dispariţie”, semnat de George Damian şi Cătălin Vărzaru, care ne dezvăluie tabloul sinistru al purificării etnice a românilor din Bugeac, sudul Basarabiei sau regiunea Odesa, după denumirea oficială.
Pe de altă parte, şi în Regiunea Cernăuţi se împuţinează şcolile cu predare în limba română, absolvenţii de licee şi facultăţi din România, originari din teritoriile ucrainizate, nu mai pot reveni să muncească nici în Sudul Basarabiei, nici în Maramureşul Istoric şi nici în Nordul Bucovinei. Mormintele marilor noştri înaintaşi, precum cel al lui Aron Pumnul, transilvăneanul care a redeşteptat la viaţă naţională intensă românii din Bucovina austriacă, sau al lui Iancu Flondor, unificatorul Bucovinei cu România în 1918, şi a multor altor mari personalităţi, care îşi dorm somnul de veci în Cernăuţi, continuă să se afle în pericol de dispariţie.

Mormintele înaintaşilor din Cernăuţi, în acelaşi pericol de vandalizare
Încă prin 1992 marelui Iancu i-a fost smulsă crucea de pe mormânt. Fosta reşedinţă a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, unde a avut loc Congresul General al Bucovinei, care a decis Unirea cu Ţara, găzduieşte în prezent Universitatea “Yuriy Fedkovych” şi nicio inscripţie nu mai aminteşte de acel eveniment istoric. Cetatea Albă, cea mai importantă fortăreaţă medievală din Europa de Est şi un monument strategic militar al vechii Moldove, din Sudul Basarabiei, de zeci de ani, se află într-o stare avansată de degradare. Obiectivele noastre culturale din Hotin, Ismail şi Reni abia încep să revină în atenţia savanţilor noştri.

Faptul că Eugen Tomac, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni în Guvernul României, declară deschis despre deznaţionalizarea aplicată împotriva minorităţii române, moştenită de la colosul sovietic, este deja o atitudine a României oficiale, motiv al impulsionării unor negocieri în favoarea drepturilor esenţiale ale consângenilor noştri. Chestiunea păstrării identităţii românilor din Ucraina, cea mai numeroasă minoritate naţională din acea ţară după ruşi, ar trebui privită ca o problemă de interes trilateral, sub aspectul reactualizării unui dialog dintre România, R. Moldova şi Ucraina. Rolul central, desigur, îi revine României, ca membru UE. În contextul integrării europene, experţi de pe ambele maluri ale Prutului pun nu doar problema ocrotirii şi valorificării celor mai importante monumente istorice din spaţiul românesc, dar şi a celor de pe teritoriul Ucrainei, care fac parte integrantă din patrimoniul nostru naţional.
O situaţie extrem de alarmantă rămâne cea a învăţământului în limba română, la care deseori renunţă înşişi etnicii români, deoarece în condiţiile actuale tinerii băştinaşi nu au unde munci. Or, pentru a distruge un popor nu e nevoie de tancuri, bombe, avioane, ci de băncile şcolii şi de dezinformare. O altă problemă principială e şi cea a accesului populaţiei băştinaşe la presa în limba română. La acest capitol, mai ales, România are încă mult de recuperat, mai ales sub aspectul investiţiilor în programe radio şi TV. Dacă vrem să mai existăm în zonele noastre istorice.
200 000 de români din regiunea Cernăuţi cer acces la TV
În urma eforturilor mediatice de sensibilizare a autorităţilor, dar şi a societăţii civile faţă de încălcările drepturilor consângenilor noştri din Ucraina, iată că avem şi unele veşti bune pentru românii din regiunea Cernăuţi. Printr-un acord de colaborare a Centrului Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Cernăuţi, a Clubului media „Meridian” şi Companiei Tele-Radio „Cernăuţi”, a fost lansat un proiect mediatic, destinat românilor din Nordul Bucovinei.

„Reporterul de Cernăuţi” este un nou program informativ în limba română din cadrul aceluiaşi proiect. În fiecare duminică, la orele 8.30 şi 17.30, telespectatorii sunt invitaţi la o emisiune de sinteză a evenimentelor din regiune. Iubitorii de folclor vor putea urmări, de asemenea, emisiunea de muzică românească „Să petrecem împreună” şi „La izvor de cânt şi dor”, ce va fi difuzată în fiecare duminică, la ora 17.00. Telespectatorii vor putea viziona şi manifestările Centrului Bucovinean de Artă, devenite tradiţionale, precum Festivalul-concurs de muzică uşoară românească „Vise printre stele”, festivalurile internaţionale „Alese perle pentru mama”, „În grădina cu flori multe” şi „Să-mi cânţi, cobzar”.

„Fără finanţare, nu putem avea emisiuni în limba română”
Luna lui Mărţişor va aduce încă o surpriză românilor din regiunea Cernăuţi. În cadrul aceluiaşi proiect, va fi inaugurat programul de dedicaţii muzicale în limba română „De la inimă – la inimă”. Studioul Teritorial TVR Iaşi, ziarele „Libertatea cuvântului”, „Concordia” şi ONG-ul Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi au devenit parteneri ai aceluiaşi proiect, care sunt nişte ambiţioşi. „Avem nevoie de finanţare pentru o secţie de montaj video ca să putem avansa în realizarea unor programe TV pentru românii din Nordul Bucovinei, dar şi pentru publicul din toată ţara, ca să-i convingem pe toţi că suntem peste 200 000 în Regiunea Cernăuţi!
Ne adresăm oamenilor de afaceri, fundaţiilor, dar şi tuturor celor cărora nu le este indiferentă soarta românilor din Nordul Bucovinei, să ne sprijine în vederea obţinerii unor finanţări. Ţin să asigur toată lumea că nu facem nimic la comandă şi nici nu suntem cenzuraţi. Aici, la TV Cernauti, avem o deschidere mare, directorul ne-a propus, conform licenţei, până la 20% de emisiuni în limba română pe zi. Suntem optimişti, mai ales că emisiunile noastre de sfârşit de săptămână au mare priză la public. Vrem să extindem acest proiect, pentru ca populaţia de limba română să poată beneficia de diferite genuri de emisiuni”, ne-a declarat Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti.
Autor:Angelina Olaru
Sursa: ziar.jurnal.md

Ziare.com: Presa de la Moscova: Romania va cumpara Moldova cu fulgi cu tot

"Chisinaul a initiat procesul marii privatizari in folosul romanilor. Sedinta comuna a guvernelor celor doua tari constituie primul pas in procesul de transferare a Moldovei sub conducere externa, efectuata din Romania.
Deciziile cu privire la Moldova de acum incolo vor fi luate la Bucuresti", scrie ziarul Nezavisimaia Gazeta, de la Moscova, citat deAdevarul.

Potrivit sursei citate, articolul, publicat marti, este intitulat "Romania va cumpara Moldova cu fulgi cu tot".

Potrivit publicatiei din Rusia, "Guvernul Republicii Moldova a scos la mezat companii strategice, care adineaori erau intangibile: aeroporturi militare si civile, retele electrice, gazoducte, banci si companii aeriene. Expertii declara ca prioritate li se va acorda investitorilor din Romania si nu celor rusi, cum se intampla de curand. Astfel, sfera de influenta a Rusiei se va extinde doar pana la Nistru, care cuprinde Transnistria proruseasca. Pe malul celalalt al fluviului se afla Moldova proeuropeana".

Presedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria, Valerian Tulgara, considera ca procesele din partea dreapta a raului Nistru sunt ireversibile.

"Unii experti incearca sa convinga opinia publica ca unirea celor doua state romanesti este putin probabila. Insa realitatea este alta. Si o dovada al acestui fapt este sedinta comuna care va avea loc in iunie a guvernelor Moldovei si Romaniei, organizarea unui forum economic de catre partea romana, precum si interesul extrem manifestat de Romania fata de procesul de privatizare a intrprinderilor cu capital de stat din Moldova", sustine Tulgara.

La randul sau, directorul Institutului problemelor de globalizare din Rusia, Mihail Deleaghin, care este considerat la Chisinau expert pentru Moldova, a declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" ca actualul proces de privatizare are drept scop venirea in Moldova a capitalului din Romania si implicit a celui din Europa. Companiile din Moldova vor fi cumparate, dar asa cum s-a intamplat in Europa de Est, activitatea acestora apoi va fi stopata, deoarece acestea vor face concurenta firmelor similare din Romania si Europa.

In opinia sa, sedinta comuna a guvernelor celor doua tari, propusa de premierul Moldovei, Vlad Filat, "va constitui primul pas in procesul de transferare a Moldovei sub conducere externa, efectuata din Romania. Deciziile cu privire la Moldova, de acum incolo, vor fi luate la Bucuresti". Sursa: Ziare.com